Ομάδες Εστίασης

Ο ΚΟΚΕΝ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Power in YOUth» πραγματοποίησε από τις 23 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2024 έρευνα με τη συμμετοχή 60 ατόμων (τρείς ομάδες εστίασης) με σκοπό να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες των νέων με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες, όπως και να διερευνηθούν οι γνώσεις των νέων χωρίς αναπηρίες γύρω από το θέμα.

Στη πρώτη Ομάδα Εστίασης συμμετείχαν 20 νέοι και νέες με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες.

Η δεύτερη ομάδα εστίασης συμμετείχαν 20 νέοι και νέες χωρίς αναπηρίες που ζουν σε αστικές περιοχές της Κύπρου και η τρίτη ομάδα εστίασης συμμετείχαν 20 νέοι και νέες χωρίς αναπηρίες που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Κύπρου.

Σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Χρίστου και το Κέντρο αποκατάστασης «ΥΠΑΡΧΩ» πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομάδα εστίασης. Σκοπός των ερωτήσεων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται από τους νέους, τις προκλήσεις στην καθημερινή ζωή, την προσβασιμότητα και την ένταξη σε εθελοντικές οργανώσεις και τι χρειάζεται να αλλάξει. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην κυπριακή κοινωνία, όπως η αποδοχή, η προσβασιμότητα και η ελλιπής γνώση του κοινωνικού συνόλου στα θέματα αναπηρίας.

Στη δεύτερη Ομάδα εστίασης οι νέοι που κατοικούν σε αστικές περιοχές, είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στις ανοιχτού τύπου ερωτήσεις με σκοπό να μελετηθούν οι γνώσεις, οι αντιλήψεις, καθώς και ο τρόπος συμπεριφοράς των νέων απέναντί στα άτομα με αναπηρίες. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα εστίασης μοιράστηκαν τις δικές τους ερμηνείες για την αναπηρία και την προσβασιμότητα, καθώς και τις απόψεις τους για τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι νέοι με αναπηρίες σε αστικές περιοχές της Κύπρου

Στην Τρίτη Ομάδα εστίασης οι νέοι που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στις ανοιχτού τύπου ερωτήσεις με σκοπό να μελετηθούν οι γνώσεις, οι αντιλήψεις, καθώς και ο τρόπος συμπεριφοράς των νέων απέναντί στα άτομα με αναπηρίες. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα εστίασης μοιράστηκαν τις δικές τους ερμηνείες για την αναπηρία και την προσβασιμότητα, καθώς και τις απόψεις τους για τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι νέοι με αναπηρίες σε αγροτικές περιοχές της Κύπρου.

Ο συντονισμός και σχεδιασμός της έρευνας έγινε από τις λειτουργούς νεολαίας Χριστίνα Στυλιανού και Ευανθία Κεπόλα.

Μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, εργαστηρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων, οι νέοι αποκτούν τα εφόδια για να γίνουν πρωτοπόροι στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συμπερίληψης.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη τοπικών φορέων όπως η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α.) και η Παγκύπρια Οργάνωση Κωφών, το “Power in Youth” δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, όπου η διαφορετικότητα αναγνωρίζεται και εκτιμάται ως πηγή εμπλουτισμού και δυναμικής αλληλεπίδρασης.