Βιωματικό Εργαστήριο “Εθελοντισμός και Αναπηρίες”
Σάββατο 07 Δεκεμβρίου 2024, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Tο πρόγραμμα Power in Youth αφορά την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της γνώσης αναφορικά με τις αναπηρίες μέσω της ενεργού συμμετοχής των νέων.
Οι στόχοι του Power in YOUth είναι:
- Ευαισθητοποίηση των νέων που ζουν και δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων.
- Ενίσχυση της ενημέρωσης και των ικανοτήτων των νέων όσο αφορά ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης.
- Ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και συμμετοχής των ατόμων με σωματική και αισθητηριακή αναπηρία μέσω της ενεργής εμπλοκής νέων ατόμων με φορείς χάραξης πολιτικής.
- Κατάρριψη των στερεοτύπων και των διακρίσεων γύρω από ζητήματα αισθητηριακής και κινητικής αναπηρίας ανάμεσα στα νέα άτομα
Στα πλαίσια του προγράμματος οργανώνεται βιωματικό εργαστήριο όπου θα συμμετέχουν φορείς χάραξης πολιτικής και νέοι/νέες από αγροτικές και αστικές περιοχές τις Κύπρου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να συζητήσουν για τα θέματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Οργανωτές
Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας
Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ) αποτελεί τον κεντρικό συντονιστικό φορέα των κέντρων νεότητας. www.kentraneotitas.org
Υποστηρικτές
- Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α.)
- Παγκύπρια Οργάνωση Κωφών
Χώρος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα EU205 Europa Building 2nd floor στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Δειτε πιο κάτω Google Maps για οδηγίες!
**Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστες/χρήστριες αμαξιδίου.
Πιστοποιητικό Συμμετοχής
Τα πιστοποιητικά συμμετοχής θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στο email που έχετε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου κατευθείαν από το σύστημα Youthpass.
Για να μάθετε περισσότερα https://www.youthpass.eu/en/
Γλώσσα
Η γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι η Ελληνική.
Φωτογράφιση και οπτικογράφηση
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί φωτογράφιση και οπτικογράφηση και οι φωτογραφίες/ video θα δημοσιοποιηθούν.
Πληροφορίες – ενημέρωση
Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα υπεύθυνα άτομα Χριστίνα Στυλιανού και Ευανθία Κεπόλα, Λειτουργοί Νεολαίας του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας στο come@kentraneotitas.org ή στο +357 22323260.
Τελικό Πρόγραμμα
09.00 – 09.30 Προσέλευση και εγγραφές συμμετεχόντων
Πρωινός Καφές
09.30 – 10.00 Καλωσόρισμα – Εισαγωγή
10:00 – 11:15 Βιωματικό Εργαστήριο Α’ Ενότητα
11:15 – 11:30 Διάλειμμα. Καφές και εδέσματα
11:30 – 13:00 Βιωματικό Εργαστήριο Β Ενότητα
13:00 Ολοκλήρωση Εργαστηρίου
Προσκεκλημένοι Εισηγητές
Δρ. Λευκή Κουρέα
Αναπληρώτρια ΚαθηγήτριαΗ Λευκή Κουρέα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση και στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πρόληψη και στην έγκαιρη παρέμβαση μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συμπεριφορικών και μαθησιακών παρεμβάσεων σε παιδιά με ήπιες διαταραχές μάθησης και σε παιδιά υψηλού ρίσκου. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Κύπρου.
Δρ. Αργυρώ Φελλά
Eπίκουρη ΚαθηγήτριαΗ Αργυρώ Φελλά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Ψυχολογία. Κατέχει πτυχίο στις Επιστήμες Αγωγής-Δημοτική Εκπαίδευση και δευτερεύον πτυχίο στην Ψυχολογία. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο εργαστήρι των «Μαθησιακών Δυσκολιών» του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (π.χ., προγνωστικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου) και της αντιμετώπισής τους, με έμφαση στη χρήση τεχνικών καταγραφής οφθαλμικών κινήσεων και γνωστικών προκλητών δυναμικών. Είναι ερευνήτρια ή συνεργάτης σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ., COST MultiplEYE, MECO) ή της Κύπρου (π.χ., πρόγραμμα Recover του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου). Δημοσιεύει τις ερευνητικές εργασίες της σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζει την έρευνά της σε τοπικά και διεθνή συνέδρια. Έχει διδάξει σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου και συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης των μάχιμων εκπαιδευτικών. Διετέλεσε ενεργό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητος.
Κυριάκος Τσιουπανής
Πρόεδρος ΔΣ ΚΟΚΕΝΟ Κυριάκος Τσιουπανής φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα, όπου το 2009 έλαβε το Πτυχίο του Εκπαιδευτικού Πολιτικού Μηχανικού Δομικών Έργων. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Frederick, αποφοιτώντας με το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού το 2012. Παράλληλα ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Το 2014 απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο MSc in Construction Management.
Το 2014 ξεκίνησε τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα με την επωνυμία (TEAM) Tsioupanis Engineering Architecture and Management, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 ίδρυσε το τεχνικό γραφείο «The Design Team», Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί.
Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας.
Νικόλας Νικολαΐδης
Διευθυντής ΚΟΚΕΝΣτην προϋπηρεσία του περιλαμβάνονται θέσεις σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Από το 2011 υπηρετεί στον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας ως Διευθυντής. Την περίοδο 2014-2015 ανέλαβε ως επικεφαλής για 18 μήνες τη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας που είχε σκοπό να παρέχει ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξη σε θύματα διαφθοράς και διαχείριση καταγγελιών στον οργανισμό Transparency International – Cyprus.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός, ανάπτυξη και εξέλιξη της ηγεσίας και του στρατηγικού management, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των ΜΚΟ.
Έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στον τομέα της Διοίκησης με εξειδίκευση την Ηγεσία σε σχέση με την συναισθηματική νοημοσύνη από το Kingston London University.
Βασιλεία Γεωργίου
ΔασκάλαΗ Βασιλεία Γεωργίου, είναι άτομο με αναπηρία και είναι 23 ετών. Φέτος ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στην ειδική και ενιαία εκπαίδευση, και εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο. Από μικρή ηλικία συμμετέχει εθελοντικά σε διάφορα προγράμματα και δράσεις που έχουν σχέση με την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (παιδοβουλή, ομάδα επιτρόπου προστασίας δικαιωμάτων των παιδιών κ.α.) ειδικότερα για άτομα με αναπηρία και παιδιά μεταναστευτικης βιογραφίας.